Stress en burn-out

 

Er is nog nooit zoveel geschreven over stress en burn-out als in de laatste jaren.
De maatschappij versnelt, en de meesten van ons gaan daar in mee.  Maar als je naar het lichaam kijkt, het ritme van de natuur, dan kom je er al snel achter dat we daar helemaal niet voor gemaakt zijn.

Stress & het endocrien systeem

Bij zowel mannen als vrouwen kan het endocrien systeem uit balans zijn. In het endocrien systeem worden de hormonen voor o.a. de bijnieren en de schildklier geregeld.

Een groot gedeelte van je energie wordt geregeld in je bijnieren. Veel mensen die te maken hebben met (chronische) stress of een burn-out zijn te lang doorgegaan op een verhoogd stress-level. Hierdoor zijn de bijnieren uitgeput geraakt. In de schildklier worden hormonen aangemaakt die de stofwisseling regelen. Een te langzame stofwisseling zorgt ervoor dat je aankomt en een te snelle stofwisseling zorgt ervoor dat je snel afvalt.

Ook reguleert het endocrien systeem de hypofyse, ofwel de pijnappelklier. Deze zorgt voor aanmaak van melatonine. Je kunt je misschien voorstellen dat als deze uit balans is, je te lang en te diep slaapt, of juist veel te weinig.

Is stress verkeerd?

Stress is helemaal niet verkeerd. Op zijn tijd is het goed om je lichaam even harder aan het werk te zetten.
We zijn allemaal uitgerust met een vecht- of vluchtrespons. Deze wordt in werking gezet als er iets is waardoor het lichaam ‘denkt’ dat het in levensgevaar zit. Er ontstaat opwinding en actie. Dit is nodig om óf het gevaar te bestrijden óf om te maken dat je weg komt. Als je hebt gevochten of bent gevlucht, komt er een moment dat de actie klaar is. Dat is het moment dat jouw systeem omschakelt naar een diepe rustfase. In deze fase kan het lichaam herstellen van de enorme energie die het heeft moeten leveren in de eerste fase. Als het lichaam voldoende herstelt is, gaat het weer over naar het normale niveau.

Dit is een heel gezond systeem, die je in staat stelt om in een split second dat te doen wat nodig is voor overleving.

Echter, er zijn situaties die niet levensbedreigend zijn, maar die door je lichaam wel als zodanig gezien worden. Daar kan je met je ‘wil’ niets aan veranderen; dit is een automatisch proces waar je geen invloed op hebt. En vaak is het zo dat het systeem in de ‘actiefase’ blijft en niet meer in de rustfase komt. Dan spreek je van chronische stress.

Wat kan je er aan doen?

Als je langere tijd in chronische stress hebt gezeten of inmiddels al in een burn-out zit, betekent dat dat het lichaam niet meer de knop kan vinden om om te schakelen naar de fase van diepe rust. Je zult die knop dus weer moeten vinden.

Niet alleen heb ik zelf te maken gehad met een burn-out, in mijn praktijk heb ik veel mensen mogen begeleiden. Vanuit deze ervaringen en de kennis van Young Living en mijn teamleden, weten we welke producten heel goed kunnen ondersteunen om weer in balans te komen.

Antistress-pakket

Young Living heeft veel producten die jou kunnen ondersteunen als je last hebt van stress.
Om een persoonlijk, om maat gemaakt, plan te ontvangen, kan je het beste een Soul Essence-sessie inplannen. Daarin gaan we uitmeten door middel van spiertesten, welke producten jou het beste kunnen ondersteunen.

Daarnaast zijn er een aantal producten die voor velen hun diensten al goed bewezen hebben, als het om stressgerelateerde klachten zijn. Dat zijn:

  • NingXia Red
  • Stress Away essentiële olie
  • Endoflex essentiële olie

Wat doen de producten voor je?

Klik op de productnaam, om naar de website van Young Living te gaan, om daar het product te kunnen bestellen.

NingXia Red

NingXia Red is een drankje, maar niet zomaar een drankje! Het is een krachtige antioxidant. Het bevat Chinese wolfsbessen (goji bes), een mix van bosbessen, appelbessen, kersen, granaatappels en pruimensappen, natuurlijk stevia-extract, druivenpitextract en puur vanille-extract. Ook bevat het de essentiële oliën Tangerine (mandarijn), Yuzu, Lemon (citroen) en Orange (sinaasappel).
NingXia Red is de perfecte keuze voor het verbeteren en optimaliseren van je gezondheid.

Mensen die lijden aan chronische stress hebben vaak de neiging om een zwakker immuunsysteem te ontwikkelen, meer aanleiding om hart- en vaatziekten te krijgen en vroegtijdige veroudering van de cellen te creëren.

NingXia Red ondersteunt o.a.:

  • de normale cellulaire functie
  • een goede gezondheid en het algemeen welzijn
  • het immuunsysteem
  • spieren en gewrichten
  • hart- en bloedvatenstelsel
  • optimaal energieniveau
  • gezonde nachtrust

Er is ook een NingXia Red Starterspakket, inclusief de oliën Stress Away en Orange. Dan ben je meteen goed van start!

Stress Away essentiële olie

Deze blend is gecreëerd om de stress die in het dagelijkse leven sluipt, te bestrijden. Deze mix is speciaal geformuleerd voor het verlichten van de dagelijkse stress en spanningen. Stress Away is het eerste product dat de unieke stressverlichtende combinatie van limoen en vanille essentiële oliën bevat. Het bevat ook copaiba en lavendel dat de mentale starheid verminderd en het evenwicht herstelt. Met krachtige plantaardige bestanddelen, zoals de cedrol gevonden in cederhout en de eugenol die van nature in vanille zit, kan Stress Away helpen voor ontspanning en het verminderen van incidentele stress. Al deze ingrediënten worden vakkundig vermengd met de exotische geur van Ocotea, de exclusieve olie uit Ecuador van Young Living. De oliën in deze mix zijn zeer uniek en samen vormen ze een aantrekkelijke geur voor zowel mannen als vrouwen.

Er is ook een NingXia Red Starterspakket, inclusief de oliën Stress Away en Orange. Dan ben je meteen goed van start!

EndoFlex essentiële olie

Deze olieblend zorgt voor het behoud van de algehele vitaliteit door de combinatie van essentiële oliën die diverse systemen in het lichaam ondersteunen (klieren, bloedsomloop, luchtwegen, zenuwstelsel, voortplantingsorganen, enz.). Naast het verbeteren van je welzijn, biedt het ook ondersteuning om je gewicht onder controle te houden en geeft ondersteuning bij de hormoonhuishouding. Het kan verder verlichting geven bij opvliegers, krampen en PMS.

Het ondersteunt je bijnieren, helpt bij een gezonde hormoonhuishouding (endocrien stelsel), is emotioneel kalmerend en brengt balans. EndoFlex zorgt voor ontspanning, balans en een gevoel van eigenwaarde. Het helpt met het loslaten van vermoeidheid, controle en vast zitten.

 

Wat nog meer?

Voor mij hebben deze producten tijdens en na mijn burn-out een wereld van verschil gemaakt. Deze producten hebben me ondersteunt bij het weer opklimmen vanuit de burn-out, het hielp (en helpt me nog steeds) bij een goed energieniveau, lekker slapen, en weer lekker in m’n vel komen zitten.

Kortom;

Wil je actief iets doen aan je stress of burn-out? Dan is dit een hele goede stap in de eerste richting.

 

Add A Comment