Beter af zonder deodorant?

Kies een aluminiumvrije variant!

Aluminium is een metaal dat ongetwijfeld nuttig is voor allerhande toepassingen, maar dat je niet in je lichaam wilt hebben: dan is het namelijk giftig. We weten allang dat we om die reden beter geen aluminium kunnen gebruiken in de keuken; niet om in te koken en ook niet om voeding in te bewaren. Maar aluminium zit ook in de meeste deodorants, en zo kunnen kleine hoeveelheden ervan in onze bloedbaan terechtkomen via de huid van onze oksels. Daarom is het advies van Jess!: gebruik alleen aluminiumvrije deo’s – áls je al een deo nodig hebt!

Waarom zit er vaak aluminium in deodorant?

De reden waarom in de meeste deodorants aluminium zit, is dat dit metaal het zweten stopt. (Daarom zit dit ingrediënt ook in crèmes tegen zweetvoeten.)

Risico’s van deo’s met aluminium

Ons lichaam heeft verschillende manieren om zich te ontdoen van de afvalstoffen die zich onvermijdelijk vormen. Eén hiervan is zweten. Een andere belangrijke is: afvoeren via de lymfevloeistof.

Wat er gebeurt als je deodorant gebruikt, om het even welke, is dat je het transpireren beperkt. Dat is dus eigenlijk al onwenselijk; het is een onnatuurlijk effect dat ons metabolisme in de war stuurt. Het allerbeste advies is dus misschien wel om helemaal geen deodorant te gebruiken.

Daarnaast verhindert een deodorant met aluminium voor een deel de goede werking van de lymfeklieren onder je oksel, waar er juist heel veel zitten. Én je krijgt dus minuscule deeltjes van dat giftige metaal in je lichaam, via de huid. Dat is waarschijnlijk de reden waarom in verreweg de meeste borstonderzoeken die De Groene Zuster gedaan heeft, eventuele borstklachten zich voornamelijk aan de boven- en buitenzijde van de borsten voordoen – het dichtst bij de oksels dus.

En dan is er nog een theorie die stelt dat de gifstoffen in een deo, waaronder dus aluminium, een oestrogeendominantie veroorzaken. Oestrogeen is een hormoon; een teveel hieraan is iets waar borsten over het algemeen slecht tegen kunnen. Bovendien zorgt een te grote hoeveelheid oestrogeen voor een snelle celdeling. Mochten er kwaadaardige cellen in je borsten zitten, dan wil je niet dat die snel delen.

Concrete adviezen:

  • Kijk goed op de ingrediëntenlijst van je deodorant en vermijd in ieder geval aluminium(chlorhydrate), en liefst ook aluin.
  • Maak zelf je deo van baking soda (natriumbicarbonaat) en kokosolie. ‘Recepten’ staan volop op internet. Voeg eventueel een hoge kwaliteit essentiële olie toe. Ik kan de oliën van Young Living sterk aanraden.
  • Kies voor een van de volgende prima deo’s, allemaal zonder aluminium.

AromaGuard Deodorants

AromaGuard® Deodorants zijn de eerste natuurlijke deodorants die exclusief zijn samengesteld uit Young Living etherische oliën en volledig natuurlijke ingrediënten. Ze bieden een aangenaam en veilig alternatief op commerciële deodorants en zijn vrij van propyleen glycol en aluminiumzouten.

De AromaGuard Meadow Mist Deodorant van Young Living is mijn favoriet. Je kunt hem makkelijk meenemen, en is echt volledig puur natuur met ingrediënten die zeer goed zijn voor je huid.

Bevat de etherische oliën Geranium, Lemon, Rosemary, Lavender, Tea Tree, Niaouli en Clove. AromaGuard Meadow Mist heeft een frisse en verkwikkende geur die u absoluut nieuwe energie geeft in de ochtend!

Ingrediënten:
Cocos Nucifera (kokosnoot) olie, witte bijenwas, pure plantaardige esters, zinkoxide, Tocopherolen (vitamine E), Citrus Medica Limonum (citroen) fruitolie, Pelargonium Graveolens (geranium) bloemolie, Rosmarinus Officinalis (rozemarijn) bladolie, Lavandula Angustifolia (lavendel) olie, Melaleuca Alternifolia (theeboom) bladolie, Melaleuca Quinquenervia olie (niaouli) olie, en Syzgium Aromaticum (kruidnagel) olie.

 

De AromaGuard Meadow Mountain Mint Deodorant van Young Living is een andere fijne deo. Ook deze kan je makkelijk meenemen, en is echt volledig puur natuur met ingrediënten die zeer goed zijn voor je huid.

Bevat de etherische oliën Lemon, Pepermunt, Rozemarijn, Eucalyptus Radiata en White Fir.

Ingrediënten:
Cocos Nucifera (kokosnoot) olie, witte bijenwas, pure plantaardige esters, zinkoxide, Tocopherolen (vitamine E), Syzygium Aromaticum (kruidnagel)†, Citrus Medica Limonum (citroen) fruitolie, Mentha Piperita (pepermunt)†, Rosmarinus Officinalis (rozemarijn), Eucalyptus Radiata† bladolie, en Abies Concolor (witte spar) olie.

Door hierboven op de (onderstreepte) naam van het product te klikken, kom je op de website van Young Living met meer informatie en de mogelijkheid om de deo te bestellen.

Tot slot:

  • Wist je dat je deodorant ook prima kunt gebruiken onder je borsten?
  • En mocht je willen laten testen hoe hoog de hoeveelheid aluminium is die zich in de loop der jaren in jouw lichaam heeft opgehoopt, en of je daar iets aan zou moeten doen, dan kan dat via een zgn. Oligo-scan.

Add A Comment