10 manieren om je lymfesysteem te verbeteren

Het lymfestelsel is een van de twee belangrijkste circulatie systemen in het lichaam. De primaire taak is om immuuncellen en dood cellulair afval door het lichaam te verplaatsen naar waar het kan worden verwijderd of opnieuw kan worden gebruikt. Een slecht functionerend lymfatisch systeem is een risicofactor voor de ontwikkeling van chronische ziekten.

Terwijl de moderne medische wetenschap tijd heeft besteed aan het onderzoeken van het bloedvaatstelsel, verdient het lymfestelsel zeker ook aandacht. Tegenwoordig gaat een groot deel van het onderzoek dieper in op het begrip van de functie van het lymfestelsel en de dynamische rol die het speelt in de gezondheid van het menselijk lichaam.

Wat is het lymfestelsel?

Het weinige dat je misschien over het lymfesysteem hebt gehoord, is dat het vergelijkbaar is met een vuilophaaldienst. Wanneer er thuis een berg vuilniszakken, oud papier en plastic staat, en de boel langzaam dicht groeit, zal dat een onprettige en ongezonde leefomgeving veroorzaken.
De opeenhoping van vuil wordt een broedplaats voor bacteriën. Jij zorgt ervoor dat het vuil op tijd aan straat staat, in de ondergrondse container wordt gegooid of naar de vuilstort wordt gebracht. Tegelijkertijd moet je veel meer aandacht besteden aan je lymfesysteem door daarvoor hetzelfde te doen.

Een verstopt lymfesysteem kan leiden tot ernstige en chronische ziekten die voortkomen uit een verzwakt immuunsysteem. Een verstopping in je lymfatische “drains” kan leiden tot de opeenhoping van toxines die het lichaam aanvankelijk probeert te verwijderen. Misschien zijn de symptomen van lichaamsstijfheid, hoofdpijn, opgeblazen gevoel, huidaandoeningen en koude ledematen eigenlijk het gevolg van een traag lymfesysteem dat moet worden verbeterd.

Detox mogelijkheden om de functie van het lymfestelsel te verbeteren

1. Verminder stress

De volgende technieken kunnen de doorstroming van lymfevocht verbeteren door zowel de mentale als fysieke belasting van het lymfesysteem te beperken:

  • Goede lichaamshouding
  • Regelmatig uitrekken
  • Diepe ademhalingsoefeningen (door tegelijkertijd stress-verlichtende essentiële oliën te inhaleren, zal er nog meer effect zijn op lichaam & geest)
  • (Aroma-)Yoga en pilates

Niet alleen uitstekende strategieën om stress en spanningen te verlichten, maar ook om de immuunfunctie te ondersteunen. Het verlicht lymfestagnatie en stimuleert de verwijdering van ziekteverwekkers uit je lichaam.

2. Bewegen

Bewegen is mogelijk een van de meest effectieve en gemakkelijkste manieren om de functie van het lymfestelsel te verbeteren. Beweging verhoogt de zuurstoftoevoer naar weefsels en cellen en stimuleert de bloedsomloop. Wanneer het lichaam niet regelmatig beweegt, blijven de gifstoffen in de spieren zitten. Een aandoening die bekend staat als hypoxie, is een conditie waarbij weefsels in het lichaam als geheel of in een bepaald deel van het lichaam niet voorzien worden van voldoende zuurstof. Zuurstoftekort is een ernstige verstoring van de gezondheid die consequenties heeft voor het functioneren van alle vitale functies en processen in het lichaam.

Een leuke manier om te trainen is door te stuiteren op een mini-trampoline. Deze oefening met lage impact wordt rebounding genoemd. Terwijl het lichaam tegen de zwaartekracht in gaat, krijgt het lymfestelsel een flinke boost om alle toxines af te voeren.

Kijk eens op de website van Bellicon; een speciaal ontworpen (mini)trampoline met zachte veren.

3. Chiropractie

Belemmeringen van de borstkas of bovenste borststreek kan voorkomen dat gifstoffen uit het lymfesysteem definitief worden gedumpt.

De ribbenkast werkt als een belangrijke lymfatische pomp die cruciaal is voor lymfatische circulatie. Het corrigeren van anatomische afwijkingen, bijvoorbeeld d.m.v. chiropractie, kan helpen om cellen van zuurstof te voorzien.

4. Essentiële oliën

Essentiële oliën zijn een geweldige bron om het lymfatische systeem te ontgiften en toxines te verwijderen. 

Traditionele methoden hebben essentiële oliën gebruikt om het lichaam eeuwenlang te helpen genezen. De PDQ (Physician Data Query) Cancer Complementary and Alternative Medicine Editorial Board rapporteert dat essentiële oliën de genezing stimuleren door neuroimmunomodulatie. Het gebruik van essentiële oliën helpt het immuunsysteem versterken door angst en stress te verlichten en iemands emotionele reactie te verbeteren.

Enkele van de meest populaire aromatherapeutische behandelingen om het lymfestelsel te helpen genezen zijn de volgende:

Lemon/Citroen-olie: helpt o.a. het lichaam en het lymfesysteem te ontgiften en te reinigen en helpt de functie van het lymfestelsel te verbeteren.
Cypress/Cypres-olie: helpt o.a. ophopingen en verstopping te verminderen en helpt de circulatie verbeteren.
Lemongrass/Citroengras-olie: helpt o.a. bij de verbetering van de drainage van het lymfestelsel.
Helichrysum/Strobloem-olie: helpt o.a. bij de verbetering van de drainage van het lymfestelsel en ondersteunt het afvoeren van toxines en zware metalen.

Let er wel op dat je pure essentiële olie gebruikt, met een therapeutische waarde. De meeste oliën die je in de winkel kunt kopen, zijn niet geschikt om op de huid te smeren of in te nemen, omdat ze volledig synthetisch en dus schadelijk kunnen zijn! Zelf gebruik ik alleen maar de oliën en andere producten van Young Living, omdat dit ontzettend pure oliën zijn van een zeer hoge kwaliteit. Wil je een goed advies over de oliën, kom dan eens bij me langs, bijvoorbeeld voor een Essential Oil Soul Essence-sessie, waarin we gaan kijken welke oliën jou op dit moment het beste kunnen ondersteunen.
Op de website van Young Living vind je meer informatie over het bedrijf en de producten.

5. Transpireren

Transpiratie is een van de mechanismen waardoor het menselijk lichaam toxines verwijdert. Hoewel lichaamsbeweging transpiratie kan bevorderen, bieden infraroodsauna’s een methode om toxines uit organen en spieren te transporteren voor de verwijdering door onze poriën. Infraroodsauna’s gebruiken een niet-invasieve therapie die een geweldig alternatief is voor diegenen die niet kunnen deelnemen aan krachtige activiteiten om het lichaam te ontgiften. (Opmerking: het gebruik van sauna’s wordt niet aanbevolen voor diegenen die veel lymfeklieren hebben verwijderd omdat dit het risico op lymfoedeem kan vergroten.)

Daarnaast wordt het gebruik van alumiumhoudende deodorants afgeraden, omdat dit er juist voor zorgt dat je niet transpireert. Wil je een goede, meuk-vrije, deodorant? Kijk dan in mijn blog “Beter af zonder deodorant?”

6. Droogborstelen

Droogborstelen helpt bij het verwijderen van gifstoffen die zich hebben opgehoopt. Bij droogborstelen wordt een grove borstel gebruikt om voorzichtig langs de huid in de richting van het hart te worden bewogen. Deze techniek stimuleert de lymfestroom door zweetklieren te stimuleren en de bloedcirculatie onder de huid te ondersteunen.

7. Ontstekingsremmend dieet

Het consumeren van een gezond dieet, rijk aan antioxidanten en vol gezonde vetten, is van cruciaal belang om een ​​gezond immuunsysteem te ondersteunen, vooral naarmate we ouder worden. Ziekteverwekkers kunnen niet gedijen in alkalische omgevingen, waardoor het eten van vers fruit en verse groenten en gezonde, celondersteunende vetten absoluut noodzakelijk is.

Rode voedingsmiddelen zijn enkele van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen die u kunt gebruiken, zoals: veenbessen, frambozen en kersen, vooral bieten, Manjistha (ook bekend als “rode wortel”).

Lymfevaten lopen ook over de buik en dan met name over de darmen. Ze zijn gemakkelijk vatbaar  door ongezonde voeding. Het onderhouden van een gezond maagdarmkanaal helpt niet alleen de genezing van het immuunsysteem, maar het vermindert ook het risico op het ontwikkelen van obesitas en hart- en vaatziekten.

8. Hydrateren

Het lymfestelsel bestaat voornamelijk uit water en moet worden gehydrateerd om op het hoogste niveau te functioneren. Het drinken van gezuiverd en gemineraliseerd water en water met antioxidantextracten zoals citroenwater is een uitstekende ontgiftingsstrategie om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

9. Massage

Massagetherapie verbetert de immuunfunctie en kan symptomen van chronische vermoeidheid en pijn verlichten. Massagetechnieken zoals bindweefselmassage bevorderen de doorstroming en afvoer van lymfe door het lichaam.

10. Vermijd strakke kledingstukken

Lymfestagnatie door het dragen van een beugel-BH.

Vermijd nauwsluitende kledingstukken zoals beugelbeha’s om onnodige beperkingen aan lymfevaten te voorkomen. Lymfeklieren zijn sterk geconcentreerd rond de borststreek om vocht af te voeren van borsten, armen en de borst. Vernauw de lymfatische stroom niet.

Door de BH zoveel mogelijk uit te doen, en een BH zonder beugel te dragen, kan de lymfatische circulatie doorgaan.

Ondersteuning van je lymfestelsel 

Het is van cruciaal belang om de gezondheid van het lymfestelsel te stimuleren en regelmatig te ontgiften. Het is aangetoond dat het verwijderen van toxines en het ondersteunen van de lymfestroom ernstige en chronische ziekte kan voorkomen of verbeteren.
Neem jij deze detox mogelijkheden op in je dagelijkse levensstijl om je lymfesysteem te verbeteren?

 

 

Bron: The Thruth About Cancer

Add A Comment