9 stappen om een goede essentiële olie te herkennen

De markt van essentiële oliën is er één zonder noemenswaardige regels. Als consument is het daarom belangrijk te weten hoe je de goede essentiële olie van de ‘nagemaakte’ of synthetische kan onderscheiden.

Of je nu nog nooit iets met essentiële oliën hebt gedaan, of ze al jaren gebruikt; deze gids geeft je handvatten waarmee je kunt checken of de olie die jij gebruikt of wilt aanschaffen therapeutisch en puur is, of vol met synthetische stoffen zit en dus niet goed is voor je gezondheid.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn vluchtige oliën en aromatische verbindingen die gewonnen worden uit bloemen, bomen, wortels, struiken en zaden. Aromatische planten maken in bepaalde cellen geurige essences aan met behulp van voedingsstoffen uit de grond, water en licht en warmte van de zon, in een proces dat ‘fotosynthese’ wordt genoemd. Deze natuurlijke plantenessences zijn van vitaal belang voor de planten om te groeien, te leven, zich te ontwikkelen en voor het aanpassen van de planten aan het milieu.

Essentiële oliën ondersteunen de planten bij afweer van insecten en beschermen ze tegen invloeden van buitenaf en ziektes.

Met welke factoren moet je rekening houden?

We geven je in deze gids tips en suggesties die voorkomen dat je een synthetische olie aanschaft die alleen maar lekker ruikt. Door deze handleiding te volgen kan je bewust kiezen voor een olie met een therapeutische waarde en kwaliteit.

Stap 1: Houdbaarheid

Aan de houdbaarheid van een essentiële olie kun je zien of je te maken hebt met een olie op natuurlijke basis of een synthetische. Natuurlijk betekent dit niet dat sommige, met name gemengde, oliën geen houdbaarheidsdatum hebben. Uiteindelijk zul je iedere olie een keer moeten vervangen. Maar, als er een houdbaarheidsdatum wordt genoemd of als de suggestie wordt gegeven dat de olie binnen twee jaar vervangen moet worden, dan mag je vraagtekens zetten bij de kwaliteit van de betreffende olie.

Wel moet je je ervan bewust zijn dat sommige oliemengsels gemengd zijn in een basisolie. Deze basisolie kan ervoor zorgen dat de levensduur verkort wordt. Een test hiervoor kan zijn om de houdbaarheid van de betreffende olie met eenzelfde olie van de concurrent te vergelijken.

Dat gezegd hebbende, hebben wij zowel mengsels als enkelvoudige oliën gehad die, als ze op de juiste manier bewaard worden, wel 15 jaar mee kunnen gaan na openen.

Dat is een kenmerk van een therapeutische kwaliteit.

Aan de andere kant heb je oliën die er na twee jaar voor zorgen dat je maag zich omdraait als je eraan ruikt. Niet een erg bemoedigend teken als je het over kwaliteit hebt.

Stap 2: Structuur

De structuur van een olie is een tweede manier om de gradatie en kwaliteit van een olie te testen. Net zoals in de eerste stap, moet je ook hiervoor de lijst van ingrediënten doornemen. Als het om een gemengde olie gaat welke is opgenomen in een basisolie, dan is deze stap niet heel nuttig. Er zijn ook oliën, zoals Sandalwood, Vetiver, etc., die een andere dichtheid hebben en ook dan is deze test niet van toepassing.

Als je een paar druppels van de olie tussen je vingers of op de rug van je hand wrijft, dan zou het vrij snel moeten absorberen zonder dat er een vettig gevoel of restant overblijft.

Als er wél een vettig of plakkerig gevoel overblijft, of als er een waas of restant achterblijft, dan wil je deze olie echt niet aanschaffen, zeker niet als je het voor therapeutische doeleinden gaat gebruiken.

Stap 3: Prijs

Dit is niet het moment om op koopjes uit te zijn. Als je van plan bent om essentiële oliën te gaan toepassen, inwendig te gaan gebruiken of ze wilt aanbrengen op de huid voor therapeutische doeleinden: laat je dan niet misleiden door goedkoop, bulkprijzen of uitverkoop.

Meestal is het zo dat bedrijven die oliën met een therapeutische waarde verkopen, in een vergelijkbare prijsklasse zitten met elke specifieke olie.

Er kunnen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, maar dit is zeker een industrie waar je vaak krijgt waar je voor betaalt, zeker als je kijkt naar kwaliteit.

Een goede kwaliteit olie met therapeutische waarde kan gewoon niet verkocht worden voor € 7,95 per flesje. Zeker omdat er soms wel 7000 kilo (!) grondstof nodig is om 1 liter olie te maken!

Stap 4: Latijnse naam of plantensoort

Zoek naar de Latijnse plantennaam op de fles of in de beschrijving. Soms kan het interessant zijn om een klein beetje onderzoek te doen naar de voordelen en karakteristieken van de plantensoort die is gebruikt. Als de olie synthetisch is verkregen, dan staat de Latijnse naam vaak niet vermeld. Zelfs bij de mengsels: kijk in de ingrediëntenlijst of van elke gebruikte olie de Latijnse naam vermeld staat. Van sommige planten bestaan mengvormen en verschillende ‘afstammingen’. Als je de specifieke soort weet die gebruikt is, kan je erachter komen of je een olie hebt gekocht van een mengvorm of een afstamming die beter beschikbaar is, maar die niet dezelfde therapeutische eigenschappen heeft als het origineel. Lavendel en Frankincense zijn twee voorbeelden van veelgebruikte oliën die vaak op deze misleidende manier worden verkocht.

Stap 5: Het flesje

Het flesje waar je olie in zit kan een aanwijzing zijn van de gradatie en kwaliteit van de olie. De oliën van therapeutische waarde worden altijd verkocht in donkerkleurig glas en hebben vaak een extra dopje in het flesje zitten dat ervoor zorgt dat de olie druppelsgewijs kan worden toegepast.
Als het gaat om massageolie of sprays, dan kan de verpakking anders zijn.

Maar kies voor een donkergekleurd glazen flesje. Dit voorkomt dat zonlicht kan doordringen.

Gebruik iedere stap in deze gids samen met alle andere stappen. Ga dus niet alleen af op de kleur van het flesje, maar combineer het met de structuur, de prijs, de houdbaarheid en de andere stappen.

Stap 6: Teelt en destillatie

Vertrouw nooit labels waarop staat “100% natuurlijk” of “100% puur”. Bekijk het kweek-, teelt-, en destillatieproces van het bedrijf dat de oliën produceert. De bedrijven die oliën met een therapeutische waarde verkopen, begrijpen dat dit belangrijk is voor de klant en hebben een website met informatie over hun standaarden en over hoe, wanneer, waar en wat ze doen binnen het hele proces van zaaien tot en met destilleren.

Stap 7: Waarschuwingen

Iedere olie heeft verschillende manieren om het beste tot zijn recht te komen. Of dat nu is door inwendig gebruik, inhalatie door verstuiving of gebruik op de huid. Het etiket of de bijsluiter moet duidelijk aangeven wat de beste manier is om de betreffende olie te gebruiken. Maar zelfs essentiële olie die beter niet inwendig gebruikt kan worden, is niet schadelijk als je het toch binnen krijgt.

Toch, als er zeer duidelijk “NIET GEBRUIKEN VOOR…” of een dergelijke waarschuwing wordt vermeld, moet je je zorgen gaan maken.

Als er waarschuwingen op de verpakking staan waarin staat dat je de olie niet op de huid mag gebruiken of niet mag innemen, dan zou ik deze specifieke olie laten staan en een ander uitkiezen.

Essentiële oliën zijn natuurlijke producten waar je niet ‘bang’ voor zou moeten zijn.

Stap 8: Geur

Als je nieuw bent in de wereld van essentiële oliën, kan het lastig zijn om het verschil in gradatie en kwaliteit te onderscheiden door de geur. Maar, hoe vaker je hiermee bezig bent, hoe handiger je hierin wordt.

Tot die tijd kan je gebruik maken van de ‘structuur-test’. Als je een paar druppels op je hand of tussen je vingers hebt gewreven, kan je vervolgens testen hoe lang het duurt voordat de geur verdwijnt. Als de geur zo’n 15 tot 30 minuten blijft hangen, zou ik twijfelen aan de kwaliteit.

Je kunt ook kijken naar de reacties van omstanders als je een flesje opent; een geopend flesje therapeutische olie kan door iedereen er omheen worden geroken, zelfs als ze bij wijze van spreken aan de andere kant van de kamer staan. Dit komt door de grootte van de moleculen van de olie en kan dus een goede test zijn om de kwaliteit van de olie te testen.

Stap 9: Culturele bepalingen en overtuigingen

Dit klinkt misschien als een rare stap als het gaat om essentiële oliën. Maar er zijn gedachten en overdenkingen die sterke overtuigingen kunnen worden en soms zelfs ingebakken zitten in de cultuur, ook als het gaat om hoe iemand tegen essentiële oliën aankijkt en hoe ze te gebruiken.

Ontdekken welke overtuigingen jij erop na houdt, net als onderzoeken wat de leverancier nastreeft, zal je helpen om die olie te vinden waar je naar op zoek bent.

Enkele culturele generalisaties:

 • De Britten gebruiken over het algemeen verdunde en minder pure essentiële oliën. Vaak met veel waarschuwingen bij bepaalde oliën.
 • De Duitsers neigen het meest naar aromatherapie en inhalatie van de oliën. Ze geloven niet zo in het gebruik van oliën op de huid of inwendig gebruik.
 • De Fransen staan zeer open voor verschillende toepassingen, en zetten de wetenschap in om die toepassingen te ondersteunen.

Voor meer informatie, kijk ook eens op:

Comments

 1. Mari

  Interessante artikel.
  Ik heb niet duidelijk begrepen dit: (staat op stap 4 geschreven) “Als je de specifieke soort weet die gebruikt is, kan je erachter komen of je een olie hebt gekocht van een mengvorm of een afstamming die beter beschikbaar is, maar die niet dezelfde therapeutische eigenschappen heeft als het origineel. Lavendel en Frankincense zijn twee voorbeelden van veelgebruikte oliën die vaak op deze misleidende manier worden verkocht.”
  Bedoelt u misschien dat wordt dus vaak olibanum carterii (duurder) met olibanum serrata (goedkoper) gemengd en toch als 100% olibanum serrata verkocht?
  Tevens wist ik niet dat etherische olien in principe, mits goed bewaard, geen houdbaarheidsdatum hoeven vermeld hebben. Onlangs heb ik een paar etherische olien van een belgische merk die zou zeer betrouwbaar moeten zijn en toch op alle verpakking staat een datum.
  Als laatste, u schrijft dat “Essentiële oliën zijn natuurlijke producten waar je niet ‘bang’ voor zou moeten zijn.”
  Helaas de natuur kan ook giftig/gevaarlijk zijn. Het bestaat geen etherische olie daarvan, toch is een plant (natuur dus) maar het is zeer giftig: gevlekte scheerling. Of de groene knolamaniet (Amanita phalloides) een giftig paddestoel. Ook iets van de natuur. Of de etherische olie kaalmoes: kankeropwekkend. Etherische olie van artemisia absinthium is hepato (lever) en neurotossisch. Alleen een paar voorbelden. Ik bedoel dat helaas niet alles dat is puur natuur betekent per se dat het is veilig om te eten/drinken.

  1. jessica

   Hoi Mari,
   Wat later dan wellicht verwacht, maar bij deze toch nog een reactie.
   Dank je wel voor jouw bericht. Het klopt helemaal wat je zegt: natuurlijk kan de natuur ook giftig/gevaarlijk zijn. Ook kunnen de oliën (negatieve) invloed hebben op bepaalde medicatie of ziekten.

   V.w.b. de houdbaarheidsdatum: omdat de oliën onder de cosmeticawet vallen is het wel verplicht er een aantal maanden op te vermelden waarin het product het best gebruikt kan worden na openen. Maar als je de oliën koel en donker bewaard en de flesjes goed afsluit, dan gaan ze vaak veel langer mee.

Add A Comment