Cholesterol; moeten we ons er werkelijk zorgen om maken?

Door: Sharon Edwards – Thermography Medical Clinic

Bezorgd om je hart? Nou, dat zou je wel moeten zijn. Het hart is volgens de Chinese geneeskunde de Koning van alle organen. Het hart is een pomp, die het bloed door het lichaam beweegt. De slagaders en aders zijn de leidingen waardoor het bloed stroomt. Eenvoudig concept. Immers, als ons hart stopt met kloppen stoppen we met leven. Einde verhaal.

Ik wilde al heel lang iets over cholesterol schrijven. Cholesterol is misschien wel het meest verkeerd begrepen onderwerp dat van invloed kan zijn op je gezondheid. Veel van mijn patiënten slikken statines. Hun arts heeft hen verteld heeft dat cholesterol slecht is en dat medicijngebruik de enige manier is om dit onder controle te houden.

Hoe zit het nu?

Maar hoe zit het met Dr. Dwight Lundell? Deze arts, voormalig stafchef en hoofdchirurgie bij Banner Heart Hospital in Arizona, zegt dat we geen statines zouden moeten gebruiken: “Wij artsen met al onze opleiding, kennis en autoriteit krijgen vaak een tamelijk groot ego waardoor het moeilijk wordt om ons ongelijk toe te geven. Dus bij deze. Ik geef vrijelijk toe dat ik ongelijk heb. Als hartchirurg met 25 jaar ervaring, na meer dan 5.000 openhartoperaties te hebben uitgevoerd, is vandaag het moment om één en ander recht te zetten, met medisch en wetenschappelijk feiten.”

We weten dat ontsteking in de slagaderwand de echte oorzaak is van hartziekten, en niet cholesterol. Eenvoudig gesteld: zonder ontstekingen in het lichaam, kan cholesterol zich niet ophopen in de wand van het bloedvat en daarmee hartziekten en beroertes veroorzaken. Een verhoogd cholesterol is de reactie van het lichaam op ontsteking. De oplossing is om de ontsteking te verminderen waardoor het cholesterolniveau zal afnemen.
De grootste oorzaken van chronische ontstekingen zijn: een slecht voedingspatroon, gebrek aan lichaamsbeweging en chronische stress. Het risico op hart- en vaatziekten kan worden verlaagd met de juiste voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en andere veranderingen in levensstijl, maar de meeste artsen richten zich primair op het verlagen van cholesterol via statines, wat ironisch genoeg leidt tot meer ontstekingen.

Cholesterol zorgt voor:

  • het opbouwen van gezonde celmembranen (dat wil zeggen; hun buitenlaag)
  • de ondersteuning van hormonen in ons lichaam, zoals cortisol, progesteron, oestrogeen en testosteron
  • het onder controle houden van ontstekingen als gevolg van letsel of irritatie van lichaamsweefsels.

De huidige mening is dat cholesterol plaqueopbouw in de slagaders veroorzaakt. Je kunt het echter ook anders bekijken, zoals: het is eigenlijk juist cholesterol dat helpt de ontsteking onder controle te houden.
Omdat ontstekingen schade aan de vaatwanden veroorzaken, probeert ons lichaam het probleem ‘op te lossen’. Als reactie op de ontsteking produceert onze lever produceert meer cholesterol en vormt daarmee een pleister tegen de ontsteking. Cholesterol is dus niet het probleem, maar juist de ONTSTEKINGEN!

Bijwerkingen van statines

Bijwerkingen als gevolg van statines omvatten spierzwakte en vermoeidheid, leverschade, beschadiging van hersenen en zenuwen, dementie en depressie. Het gebruik van statines is gekoppeld aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes, staar, botverlies, spierzwakte, spijsverteringsproblemen, neuropathie, kanker, dementie en meervoudige voedingstekorten. De lijst gaat maar door en door.

Statines verwijderen ook CoQ10, dat door elke cel in het lichaam wordt gebruikt voor de productie van energie. Het is van vitaal belang voor een goede gezondheid, hoge energieniveaus, lange levensduur en algemene kwaliteit van leven. CoQ10 is een essentieel component van cellulaire ademhaling. Simpel gezegd: je cellen sterven als ze niet kunnen ademen.

Negatieve emoties en stress

Negatieve emoties zoals depressie, angst, paniek, woede en verdriet verhogen ook de ontstekingen die de vrije doorstroming van bloed belemmert. Dagelijkse stress zorgt ervoor dat ons lichaam hoge niveaus cortisol produceert, een hormoon dat is gemaakt van cholesterol. Om aan de eisen te voldoen, produceert het lichaam meer cholesterol om de productie van cortisol te stimuleren en begint een vicieuze cirkel.

Daarnaast produceren de bijnieren adrenaline wanneer het lichaam reageert op een plotselinge of stressvolle of gevaarlijke situatie. Deze golf van hormonen veroorzaakt een onmiddellijke fysiologische verandering die de vecht-of-vluchtreactie initieert – wat betekent dat je ofwel hard gaat rennen om weg te komen of je gaat hard vechten om jezelf te verdedigen.

Vechten of vluchten veroorzaakt een verhoging van de hartslag, de bloeddruk en de bloedglucosewaarden en het zorgt ervoor dat het sympathische zenuwstelsel je vertelt of je moet rennen of vechten. Langdurige stress kan de adrenalineniveaus verhoogd houden, wat uiteindelijk resulteert in chronische ontsteking.Dit beïnvloedt het elektrische systeem van het hart, veroorzaakt hartritmestoornissen, vernauwing van bloedvaten (zelfs als er geen blokkades zijn) of spasmen die de hartfunctie kunnen doen afnemen. In dit geval kan de hartspier stoppen met knijpen en bloed niet zo efficiënt pompen als nodig is. Daarom komt de one-size-fits-all behandeling met een statine niet echt tot de kern van de zaak.

De kern van de zaak

De kern van het probleem als het gaat om het ondersteunen van de gezondheid van je hart, is de moed hebben om je hart te openen voor een ander gezondheidsconcept. Het idee dat medicatie je ervan weerhoudt ziek te worden, moet worden omgebogen. Richt je in plaats daarvan op andere manieren om je hart te beschermen. Dat kan je doen door ontstekingen te verminderen met de juiste voeding, lichaamsbeweging, stressbeheersing en jezelf te bevrijden van negatieve emoties. Maar als je er toch voor kiest om je statinepad voort te zetten, weet dan dat de spierpijnen, een slecht geheugen, gebrek aan energie, verhoogde bloedsuikerspiegels en veel van je andere mysterieuze symptomen met dat medicijn te maken kunnen hebben. Je kunt in ieder geval troost putten uit het feit dat je cholesterol binnen “het normale bereik” ligt.

Zoals altijd: gezonder is slimmer! 

Sharon Edwards – HD, RNCP, CCT
Thermography Medical Clinic

Meer weten?

Kijk op de pagina over Medische Thermografie en maak een afspraak!

 

Klik hier voor het originele artikel.

Add A Comment