Veranderingen

De herfst is voor mij het seizoen van veranderingen. De blaadjes aan de bomen kleuren geel, oranje, vurig rood en bruin om vervolgens op de grond te vallen, de aarde bedekkend met een prachtig tapijt. Het weer verandert, warmere kleding komt weer uit de kasten.
De natuur maakt zich op om tot rust te komen, om vervolgens het jaar erop een frisse, nieuwe start te kunnen maken.
Lao Tzu zei al eens: “De natuur heeft geen haast, en toch komt alles voor elkaar”. En zo is het maar net. De herfst komt en gaat ieder jaar, en accepteert de veranderingen die het brengt. Het haast zich niet, maakt zich geen zorgen, het ‘is’.

Als mens kunnen we helaas ontzettend worstelen met veranderingen. We vinden het soms nog niet zo makkelijk om emoties los te laten, aan nieuwe dingen te wennen of om soms het gevoel te hebben vast te zitten.

De herfst kan gezien worden als een metafoor voor de uitdagingen in ons eigen leven. Iedereen loopt wel tegen veranderingen aan in dit seizoen. Al was het alleen maar omdat het sneller donker is, we kortere dagen hebben en langere nachten, omdat we verkouden worden, een gebrek aan licht ervaren, te weinig vitamine D binnen krijgen…, noem maar op. Lees hiervoor ook eens mijn blog “R in de maand”.

De andere kant is dat het heel goed mogelijk is om juist van de veranderingen in de herfst te genieten en een gezonde en positieve geest te houden, wat je lichaam en je ziel ook gezond houdt. Het is een tijd waarin we ons kunnen her-inneren dat het leven zich altijd ontwikkelt, in zijn eigen tijd.

Wat maakt dat veranderingen nog niet zo makkelijk zijn?

Om kort te gaan: ons brein zit ons in de weg. Het houdt van gewoontegedrag. Dat betekent dat het automatisch gericht is op dat doen wat we tot nu toe hebben gedaan wat ‘werkt’.

Daarnaast wil je brein je graag veilig houden. Het wil pijn, ongemakken en verlies vermijden. Je brein vindt nu eenmaal dat verandering een synoniem is voor ‘onveilig’, dus gaat het weer automatisch over op gedrag wat ‘werkt’. Een vicieuze cirkel dus.

Een andere belemmering om te veranderen, is de omgeving waarin je leeft. In een omgeving waar dingen op een bepaalde manier gebeuren (daar heb je weer dat automatische gedrag wat ‘werkt’), waar gewoontegedrag en sociale normen en waarden gelden, is het niet makkelijk veranderingen door te voeren.

 

Wat kan je wél doen?

Een belangrijke stap om je brein te “omzeilen” is hele kleine stapjes nemen. Vanuit de Kaizen – een Japanse verandermethode – wordt geadviseerd om zúlke kleine stapjes te nemen, dat je hersenen niet in de gaten hebben dat je een doel aan het nastreven bent. Als je bijvoorbeeld wilt gaan sporten en je doel is de marathon te gaan lopen, terwijl je voorheen iedere avond op de bank zat, zal je brein in de weerstand gaan. Als je daarentegen begint met je auto wat verder weg parkeren en zo wat meer stappen op een dag zet, zal je brein dat niet als ‘gevaarlijk’ zien en kan je langzaam je hersenen aan de nieuwe situatie laten wennen.

 

Verandering met hulp uit de natuur

Wat ik in het begin al schreef: de natuur heeft geen haast, maakt zich geen zorgen en toch komt alles voor elkaar.
Essentiële oliën zijn natuurlijke, therapeutische extracten van planten. Ze komen direct uit de natuur en ze kunnen ons helpen om de herfstige veranderingen het hoofd te bieden.

Onze reuk is direct verbonden met dat deel van het brein waar we emoties ervaren. Essentiële oliën hebben dan ook directe invloed op je gevoel en humeur.

Een kleine greep uit enkele oliën die mooi bij de herfst passen:

Door op de naam van de olie te klikken, kom je op de website van Young Living met meer informatie en de mogelijkheid om de olie te bestellen. Wil je weten welke olie jij nodig hebt? Neem dan contact met me op voor een Soul Essence-sessie, waarin we dit gaan uitmeten.
  • Thieves: een echte herfstblend met kruidnagel, citroen, kaneelschors, eucalyptus en rozemarijn. Op energetisch niveau kan Thieves je helpen oude, negatieve energie te wissen. Op fysiek gebied ondersteunt deze blend je immuunsysteem en is het een hele fijne olie voor als de R in de maand zit.
  • Lemon: een heerlijke, frisse olie die heel behulpzaam is als je hoofd vol zit met gedachten aan het verleden. Lemon kan je overtuigingen en denkpatronen helpen detoxen. Het helpt om emotionele patronen los te laten en het opent het hart- en keelchakra waardoor je je opgewekter gaat voelen.
  • Sage: sage-olie is zeer ondersteunend als je bang bent voor nieuwe situaties of als je bekend bent met zelf-sabotage. Het helpt je om de stagnerende energie en denkpatronen in te zien, die je tegenhouden jezelf te manifesteren. Traditioneel wordt het gebruikt om je energieveld te reinigen.
  • Acceptance: is een prachtige blend met o.a. koriander, bergamot, frankincense, sandalwood, grapefruit en lemon. Deze blend helpt je nieuwe situaties, mensen en relaties in je leven te accepteren. Het helpt je het leven te accepteren zoals het is, zonder oordelen. Hierdoor zie je sneller de zegeningen die je leven telt.
  • Transformation: een blend met o.a. Lemon, Clary Sage, Sacred Frankincense, Cardamom en Palo Santo. Deze olie is erg fijn als je de neiging hebt om je veel zorgen te maken. Hij ondersteunt je in overgangsperioden en helpt je om je positief over jezelf te voelen.

 

Er zijn nog veel meer oliën die je kunnen ondersteunen in de herfst en bij veranderingen. Ze ondersteunen zowel op fysiek vlak, als mentaal, emotioneel en spiritueel. Om te weten welke olie het beste bij je past, kun je een Essential Oil – Soul Essence Technique Sessie inplannen. Door deze techniek maken we verbinding met jouw lichaamswijsheid. We laten je lichaam vertellen welke oliën jij op dat moment het hardste nodig hebt om bepaalde blokkades los te kunnen laten. Zodat jij van de herfstige veranderingen kunt genieten met een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

Meer lezen? Kijk ook eens naar mijn blog “R in de maand”.

 

Neem via onderstaand formulier contact met ons op, en dan maken we snel een afspraak!

 

Add A Comment